Thursday, April 05, 2012

Minecraft

Bé, doncs en aquest primer post, parlaré del meu últim vici: el videojoc Minecraft.
Es tracta d'un joc per ordinador "open world" (et pots moure lliurement pel mapa i fer el que vulgues) 3D programat en Java (un llenguatge de programació d'alt nivell orientat a objectes) creat per Mojang AB.
Bàsicament consisteix en moure't per un món infinit que es va generant aleatòriament a mesura que l'explores (a partir d'una llavor) construint i destruint estructures.

Aquest videojoc té 3 modes de joc:
  • Supervivència, amb 4 nivells de dificultat: pacífic, fàcil, normal i difícil. Disposes de 10 cors i t'has d'assegurar de no patir fam i de protegir-te dels mobs hostils que t'intentaran matar. Els nivells de dificultat marquen la quantitat de monstres que apareixen, el mal que aquests fan i la velocitat amb què et recuperes.
  • Creatiu: Llibertat absoluta i accés a tots els tipus de joc. No pots morir.
  • Hardcore: Com "supervivència" però només tens 1 cor i està bloquejat a "difícil".

Els controls són personalitzables, però en general:
  • El ratolí actua com els teus ulls (ja que generalment es juga en primera persona).
  • WASD per moure't.
  • La barra de l'espai per botar.
  • Clic dret per utilitzar l'ítem que tens a la mà.
  • Clic esquerre per col·locar el bloc que tens a la mà.

Per construir coses necessites matèries primeres, i aquestes s'aconsegueixen de la natura o fabricades.
Les receptes per crear els ítems són intuïtives, però si tens cap dubte sempre pots anar a la wiki de Minecraft (en anglès, que està molt més completa).
Per exemple, per crear una espasa de ferro necessites un pal de fusta i dos lingots de ferro (si fóra de fusta, es posaria fusta en comptes de ferro; igualment amb la de pedra, la d'or i la de diamant.
Un altre exemple de fabricació intuïtiva: el cartell.
El nombre d'elements que necessites i la seua posició depèn de l'objecte. Hi ha objectes que es poden fabricar en un quadrat de 2x2 directament des l'inventari.
Molts dels ítems es fabriquen a partir d'altres ítems fabricats, com és el cas de la prestatgeria de llibres.
Amb tres canyes de sucre s'aconsegueix paper.
El "3" és la quantitat d'ítems que s'aconsegueixen. D'alguns objectes o blocs en pots obtindre més d'un quan són fabricats.
Amb tres papers tens un llibre.
Una dada curiosa és que les posicions dels objectes són relatives entre elles. És a dir, que si poses els papers en els tres blocs de la dreta o de l'esquerra, també pots fabricar el llibre. Però els papers sempre han d'estar en vertical.
I amb tres llibres i sis taulons de fusta tens la prestatgeria.
Com es pot veure, un material pot servir per fabricar objectes diferents, i hi ha centenars de combinacions diferents.





I fins ací sembla fàcil. Però això és perquè encara no hem presentat els nostres amics... els mobs hostils:
Aquest simpàtic ésser s'anomena creeper, i és probablement el mob més temut i perillós.
Com que no fa soroll, és molt fàcil girar una cantonada i trobar-ne un, o estar picant pedra tranquilament i escoltar una explosió darrere teu. El següent que veus és el menú de respawn.
El creeper és un mob kamikaze, quan et veja s'aproparà a tu i quan estiga al teu costat explotarà. I sí, destrossarà tots els blocs que hi haja al seu voltant, inclosa la teua preciosa casa, la bombolla de vidre de la teua ciutat submarina i la sandstone que evitava que et sepultaren blocs i blocs d'arena.
En la imatge es veu l'efecte d'un creeper normal (a la dreta) i d'un creeper que ha rebut un llampec. Si mai veus un creeper amb electricitat estàtica, corre en direcció contrària i, des d'una distància prudent, mata'l amb l'arc.
L'aranya en realitat no té res d'especial, exeptuant el fet que pot escalar parets i passar sobre tanques. Fa un soroll desagradable.
L'esquelet llança fletxes al seu objectiu (tu, pobre incaut), que pots intentar evitar apropant-te a ell en ziga-zaga espasa en mà. Afortunadament, s'encén en flames i mor amb la llum del dia (però si plou no!).
El zombi és definitivament el mob més fàcil (els seus crits t'alerten de la seua proximitat, no és especialment ràpid, no salta tanques, no ataca a distància...). O, com a mínim, ho era. Ara és "intel·ligent" i una porta tancada no és un obstacle per a ell.







I aquests són només alguns exemples, n'hi ha molts més.

I finalment, per il·lustrar les coses que es poden fer amb aquest joc, vos deixe alguns vídeos interessants:


Llista d'enllaços:

L'equip de Mojang AB:
D'esquerra a dreta: Markus Persson, Jens Bergensten, Daniel Kaplan, Junkboy, Jakob Porser, Carl Manneh, Tobias Mollstam, Aron Neiminen, Daniel Frisk.

No comments:

Post a Comment